2017./2018.m.g.

Pianists Endijs Renemanis – strādā Ventspilī, mēģina Parīzē, uzstājas Pēterburgā

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

 31. maijā Pēterburgas Filharmonijas Mihaila Gļinkas zālē notika neparasts koncerts. Pirmo reizi izskanēja visas Antonīna Dvoržāka Slāvu dejas vienā koncertā, un pirmo reizi šajā zālē uzstājās Ventspils Mūzikas vidusskolas klavieru pasniedzējs. Mūsu klavieru nodaļas vadītājs Endijs Renemanis spēlēja ar slaveno krievu izcelsmes Parīzes profesoru Igoru Lazko.

Uz jautājumu - kas jādara, lai tiktu uzaicināts uzstāties Pēterburgas Filharmonijā kopā ar slavenu pianistu Endijs atbild lakoniski: “jāspēlē..”. Vēlāk skaidro, ka studējis pie slavenā pianista Parīzē. Tagad abi mākslinieki regulāri sadarbojas un plāno izdot kopīgu disku – ieraksts taps Parīzē, tur arī notiek mēģinājumu process. Igors Lazko ir profesors Parīzes konservatorijās, rīko: Nikolaja Rubinšteina, Aleksandra Skrjabina un Aleksandra Glazunova konkursus Parīzē. Rīko meistarklases Eiropā un ASV, taču sākotnēji slavenais pianists nācis no Pēterburgas – iespējams tāpēc viņš ir biežs Pēterburgas Filharmonijas viesis.

Antoņīna Dvoržāka Slāvu dejas ir klasiskās mūzikas hīts, bet viss cikls kopumā vienā koncertā tiek atskaņots reti – Pēterburgas Filharmonija, līdz šim nekad. Tas arī bija repertuāra izvēles iemesls. Endijs Renemanis stāsta, ka publika vislabāk uzņēma tieši cikla mazpazīstamākos darbus.

Jautāts par Pēterburgas izlutināto un kaprīzo publiku Endijs uzsver, ka uzņemšana bijusi ļoti silta – Pēterburgā tā nav pašsaprotamība…

Filharmonijas Gļinkas zāle piedāvā vislabākos apstākļus – mākslinieki var izvēlēties vienu no trim pieejamiem Steinway flīģeļiem, zāles akustika ir perfekta un nemainās arī tad, kad to pilda publika. Cerēsim, ka arī mūsu jaunceļamās skolas abas zāles akustikas ziņā neatpaliks un mums būs iespēja kādudien noklausīties šo lielisko programmu arī te pat – Ventspilī.

Informāciju sagatavoja:
Aldars Šagžijevs, Ventspils Mūzikas vidusskolas projektu vadītājs

©2024 LMIIA

Search