2017./2018.m.g.

Kādas skaņas raksturo Bausku?

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

6.februārī Bauskas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un pedagogi noklausījās aizraujošu lekciju “Skaņu ainava un skaņu karšu veidošana”. LMA docente, etnomūziķe un skaņu pētniece Ieva Tihovska rosināja atklāt un pamanīt mums katram apkārt esošo skaņu pasauli, sadzirdēt tās nianses. Pasniedzēja skaņu ainavas pati sākusi pētīt, iespaidojoties no ornitologiem, kuri spēj saklausīt ļoti smalkas dabas skaņas. Tā tapušas arī vairākas publikācijas, lekciju cikli. Lekcijā Bauskā uzzinājām, kā pagājušā gadsimta 70.gados kanādiešu zinātnieks R.M.Šeifers kopā ar domubiedriem aizsāka šo skaņu ainavas projektu, kas pētīja Vankūveras skaņas, veidoja skaņu kartes. To veidošana notiek joprojām, dažādās pasaules valstīs, arī Latvijā. Interesanti ir pētījumi par to, kādas skaņas patīk dažādu pasaules valstu iedzīvotājiem. Skaņu pasaules apzināšana ir lielisks un interesants veids, kā iepazīt vidi, tās īpatnības. Mūsdienas aizvien vairāk mākslinieku savos darbos sintezē mākslu un skaņu, radot īpašu noskaņu. Pasniedzēja rosināja klātesošos padomāt, kādas skaņas raksturo Bausku, vai tās ir patīkamas vai nē. Ko mēs varētu ielikt savā “skaņas skapītī”? Upju šalkoņa, šosejas A7 trokšņi, krauķu ķērkšana, kaķu un suņu radītās skaņas – izrādās, ka tas veido mūsu pilsētas skaņas karti.

Šī lekcija sasaucās ar Bauskas Mākslas skolas audzēkņu eksperimentu skaņu pētīšanā. Pedagoģes Ainas Uščas rosināti, pēc radio dzirdētas intervijas ar Ievu Tihovsku, audzēkņi zīmēja Dārza ielas un skolas skaņu karti. Iespējams, ka nākotnē arī Bauska varētu būt starp tām pilsētām, kurām ir savas skaņu kartes. Izrādās, tādas jau ir Liepājai (skanliepaja.lv) un Rēzeknei (skanrezekne.lv).

Skola turpina īstenot mūžizglītības nodarbību ciklu. Apmeklēt lekciju varēja visi interesenti, par programmas apguvi tika izsniegts tālākizglītību apliecinošs dokuments.

Paldies Ievai Tihovskai par iespēju uz pasauli paraudzīties citādi un galvenais - to sadzirdēt! Turpināsim klausīties un ieklausīties!

Informāciju sagatavoja:
Bauskas Mūzikas un mākslas skolas bibliotekāre Inga Briede

©2024 LMIIA

Search