2018./2019.m.g.

Sadraudzības pēcpusdiena "Pasaka par dabu un dzīvo radību"

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

28. februārī Grobiņas Mūzikas un mākslas skola atzīmēja pilsētas 324 dzimšanas dienu ar skaistu, radošu un saturiski bagātu pasākumu – tematisku sadraudzības pēcpusdienu "Pasaka par dabu un dzīvo radību". Mūsu skolā viesojās Nīcas, Aizputes, Vaiņodes, Pāvilostas, Piltenes, Nīgrandes, Liepājas 2. Mūzikas skolas kā arī Durbes mūzikas studijas audzēkņi un pedagogi. Mūsu īpašais viesis bija komponiste, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas kompozīcijas katedras docētāja, asociētā profesore Selga Mence.

Šogad rosinājām skolu pedagogus radoši iedvesmot savus audzēkņus, lai rezultātā varētu viens otru iepriecināt ar izdomas bagātiem un interesantiem muzikāliem jaundarbiem.

Nīcas, Grobiņas un Durbes audzēkņi koncertā atskaņoja astoņas jaunas kompozīcijas. Jaunie komponisti ar patiesu prieku un sirsnību attēloja pasaku par dabu un dzīvo radību gan solo, gan dažādu ansambļu izpildījumā. Savukārt pārējās skolas mūs iepriecināja ar jau zināmu komponistu skaņdarbiem, atspoguļojot gadalaikus, dzīvniekus, ziedus, debesis un zemi.

Pēc koncerta mūzikas skolu audzēkņi piedalījās Grobiņas mākslas skolas radošajās darbnīcās, kurās tika pagatavoti princešu un karaļu kroņi, kas atbilstoši piestāvēja pasaku tematikai. Savukārt skolu pedagogi iesaistījās savstarpējā pieredzes apmaiņā, vienlaicīgi piedaloties balsošanā par simpātijas balvām.

Pēc darbnīcām mākslas skolā, audzēkņi un pedagogi papildināja zināšanas Selgas Mences meistarklasē. Muzikālajā lekcijā bērni varēja saklausīt dažādus mūzikas izteiksmes līdzekļus, ko komponisti, sākot ar 19. gs līdz pat mūsdienām, izmantojuši savu kompozīciju radīšanā. Zālē virmoja dažāda reakcija, kad bērni redzēja un dzirdēja neparastus skaņdarbu izpildījumus, izmantojot gan cimdus klavieru spēlē, gan "skrapšķēšanu" un piesitienus čella spēlē. Komiksu izmantošana mūzikas pierakstā un atskaņošanā izraisīja varenu "smieklu vilni".

Pasākumu noslēdzām ar pateicību un simpātiju balvu pasniegšanu koncerta dalībniekiem, ko vērtēja gan pedagogi, gan paši dalībnieki.

Šogad nodibinājām jaunu tradīciju, pasniegt ceļojošo balvu par visradošāko un izdomas bagātāko jaundarbu, ko izvērtēja mūsu viesis Selga Mence. Komponiste atzina, ka visas kompozīcijas bija līdzvērtīgas, tāpēc ierosināja to piešķirt, izlozējot. Šogad laimīgā loze palika Grobiņā, bet nākošgad tā noteikti atradīs mājvietu citur! Selga Mence skolām, kurās bija dzimuši jaundarbi uzdāvināja savu kompozīciju ierakstu CD formātā.

Paldies visu skolu pedagogiem par jauko sadraudzības pēcpusdienu!

Informāciju sagatavoja:
Grobiņas Mūzikas un mākslas skolas direktores vietniece Iveta Dejus

©2024 LMIIA

Search