2020./2021.m.g.

koncerts Jāņaskolā

Emīla Dārziņa 145 gadu atcerei veltīts koncerts

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Trešdien, 23. septembrī, Emīla Dārziņa memoriālajā muzejā Jāņaskola izskanēja Emīla Dārziņa 145 gadu atcerei veltīts koncerts. Tajā uzstājās Universum mūzikas un mākslas skolas skolotāju Ritmas Pētersones-Cepītes un Aivara Cepīša audzēkņi, kā arī Gulbenes Mūzikas skolas Lizuma klavieru klases skolotājas Līgas Kļaviņas audzēkņi. Šī sadarbība nu jau norit otro gadu, pagājušogad to atklājot ar koncertu Druvienas Vecajā skolā – muzejā.
Brauciens no Valmieras uz Jaunpiebalgu bija pasakaini skaists, un, manuprāt, tas iedvesmoja bērnus savus skaņdarbus atskaņot vēl skaistāk. Muzejā mūs laipni sagaidīja, un tika dota iespēja gides vadībā iepazīt Jāņaskolas vēsturi un Emīla Dārziņa dzīves stāstu. Sākot ar restaurētajām telpām - veco ēdamzāli, virtuvi ar mūra krāsni un klasēm, un beidzot ar paša komponista klavierēm un radu rakstiem.
Iesākot koncertu ar Emīla Dārziņa Melanholisko valsi, izveidojās pavisam rudenīga un mājīga noskaņa. Latvisko garu paturpināja latviešu tautasdziesma Ar vilciņu Rīgā braucu pirmklasnieces Gabrielas Sokolovas atskaņojumā, kā arī brāļu Mediņu un Jura Karlsona skaņdarbi, kurus izpildīja Eva Viļumsone, Annija Tauriņa un Tobias Vatuļins. Šī koncerta programma kopumā izdevās ļoti daudzveidīga un klausītāji varēja baudīt skaņdarbus no latviešu, igauņu, lietuviešu, britu un pat amerikāņu komponistu krājumiem. Burvīgos pianistu priekšnesumus papildināja Džonatana Vētras blokflautas spēle/koncertmeistars Aivars Cepītis, brāļu Ciršu saskanīgais klavieru un mazo bungu ansamblis, kā arī Evas Viļumsones pašas rakstītā dzeja - Tukšās kanvas un Es nemāku melot. Koncertu vadīja mūzikas teorijas, mūzikas vēstures, blokflautas un fagota spēles skolotājs Aivars Cepītis.
Koncerta noslēgumā interesentiem bija iespēja uzzināt vairāk par Jaunpiebalgas dzimtu rakstiem, kurus apkopojusi un izpētījusi muzeja bijusī darbiniece. Klausītāju sirsnīgie vārdi un rudens ziedi iedvesa gandarījuma prieku ikkatrā, kuru mājup braucot varēja redzēt bērnu priecīgajās sejās.
Paldies Līgai Kļaviņai, Ritmai Pētersonei-Cepītei un Aivaram Cepītim par vienmēr brīnišķajām koncertu idejām! Lai šis skanīgais, kopā aizvadītais pasākums iedvesmo mūs jauniem panākumiem šajā mācību gadā!

Annija Tauriņa,
klavierspēles audzēkne

©2024 LMIIA

Search